
Nederlandse Boeren roepen burgers op om op 14 mei hun poep en plas bij hen in te komen leveren.
We willen kringlooplandbouw maar in ons systeem zit een groot lek: onze eigen poep en plas spoelen we namelijk door de WC. Daarmee gaan kostbare nutriënten verloren die een boer nodig heeft om duurzaam voedsel te verbouwen.
Onze Shit is wat we nodig hebben om deze Shit op te lossen. Op 14 mei roepen boeren van alle provincies burgers op om tussen 10 en 12 uur hun poep en plas te komen doneren.
De boodschap is simpel, Give a shit!

You want to Give's a Shit?
Zo doe je dat!
Doe je medicijnvrije* poep en plas met wat zaagsel in een pot en lever jouw donatie op 14 mei tussen 10 en 12 uur in bij een deelnemende boer in jouw provincie.
De boerderij is te herkennen aan de Give a Shit vlag.
* Doe alleen mee als je geen medicijnen slikt. Dat mag en wil een boer niet gebruiken. Dit kan door het composteringsproces afgebroken worden maar er is nog veel meer onderzoek nodig hoe medicijnresten uit menselijke poep/plas te halen.

'Ik geloof heel erg in kringloop landbouw, en daar moeten we onze lek voor repareren'

'Wij vinden het belangrijk dat mensen betrokken worden bij hun voedselproductie
'Wij vinden het belangrijk dat mensen betrokken worden bij hun voedselproductie
'Wij vinden het belangrijk dat mensen betrokken worden bij hun voedselproductie

'Wij willen het belang van de bodem aandragen'

.jpeg)
Voorzitter Agrarische jongeren
Amber Laan
'Een circulair voedselsysteem start en eindigt bij jezelf

Overijssel
Jacco Visser
'Eten gaat van mond tot kont. Hoe maakt u de kringloop rond?'

'Niet een heel smakelijk concept. Maar als je ziet waar we zijn hebben we het nodig.'

'Menselijke mest en urine zou in principe terug naar de bodem gebracht moeten worden.'

Bijna alles wat we eten komt van een boerderij. Na vertering komen de resterende grondstoffen niet terug op de boerderij. In de huidige kringloop van mineralen in het landbouw-voedselsysteem zit namelijk een groot lek. Alle mineralen uit de menselijke uitwerpselen komen uit de bodem van de boer maar keren daarin niet terug. Het tekort dat ontstaat wordt aangevuld met kunstmest en dierlijke mest.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat we in Nederlands jaarlijks 35 miljoen kilo fosfaat, 110 miljoen kilo stikstof en 34,5 miljoen kilo kali verloren laten gaan. Dit spoelen we met zijn allen gewoon door in de wc. Dit is absoluut niet volhoudbaar. Kali halen we nu vooral uit Rusland. Fosfaat uit Marokko en stikstof met hulp van fossiele energie uit de lucht. Voor 10 ton kalkammonsalpeter is 3.600 m3 aardgas nodig. Met de huidige aardgasprijzen vliegen de kosten omhoog.
De samenleving wil graag kringlooplandbouw. Met deze actie willen we bewustwording kweken om het beter te doen. De boeren willen dit ook en zien de voordelen hiervan. De zeer hoge kunstmestprijzen versnellen dit denken. Omdat er zoveel mineralen verloren gaan ontstaan er wereldwijd tekorten. Het is belangrijk dat we als samenleving het gat in de kringloop dichten en de barrières slechten die hergebruik van essentiële mineralen en waardevolle stoffen belemmeren.

Hebben we niet een mestoverschot?
Op dit moment is er heel veel organische mest vanuit de veehouderij. De overheid wil in 2030 Kringlooplandbouw hebben gerealiseerd. Dan is er vrijwel geen kunstmestgebruik meer en geen krachtvoer van ver weg. Dat betekent stevige krimp van de veehouderij dus veel minder beschikbare mest
Hoe zit het met medicijnresten?
Is ons poep wel veilig?
Via composteren kan een heel aantal middelen worden afgebroken, veel hebben een organische samenstelling. Maar wat er wel en niet kan zal de komende jaren moeten worden onderzocht. Overigens is Nederland het enige Europese land dat geen rioolslib in de landbouw gebruikt. In sommige landen, bijvoorbeeld Frankrijk, gaat het grootste deel weer de landbouw in.
Lost dit het stikstof-
probleem op?
Het stikstofprobleem is een gevolg van de grote hoeveelheden mest die we gebruiken. Lang niet alles komt in de producten terecht. De helft gaat weer verloren. Met minder mest gaat de hoeveelheid stikstof omlaag en wordt de resterende stikstof efficiënter gebruikt waardoor het probleem oplost.
Wat doet het composterings-proces met poep?
Micro organismen zetten de organische stof om in stabiele humusachtige stoffen. Ze lusten alles wat organisch is dus veel organische verontreinigingen worden afgebroken. Ziektekiemen worden door de hoge temperatuur gedood.
Waarom hoor ik hier nu pas voor het eerst over?
In de vorige eeuw was mensenmest heel gebruikelijk. De beerput ging over het grasland of werd in de groentetuin gebruikt In de jaren ’80 werd rioolslib verboden vanwege zware metalen. Omdat er genoeg kunstmest was maakte niemand daar een punt van. Nu mest schaars wordt is het terug in de belangstelling.
Hoe kan ik de beste Shit produceren?
In composttoiletten wordt de mest vermengd met bijvoorbeeld zaagsel vercomposteerd. Urine kan apart worden opgevangen en als gier worden gebruikt. Het kan ook mee composteren, maar dan is er vanwege de nattigheid veel meer zaagsel en structuurbiedend materiaal nodig.
In composttoiletten wordt de mest vermengd met bijvoorbeeld zaagsel vercomposteerd. Urine kan apart worden opgevangen en als gier worden gebruikt. Het kan ook mee composteren, maar dan is er vanwege de nattigheid veel meer zaagsel en structuurbiedend materiaal nodig.
Hoe kan ik op een andere manier aan deze Shit beweging bijdragen?
Deze Shit beweging kan altijd Poop Troopers gebruiken. Doneer aan onze lopende crowdfunding om de documentaire HOLY SHIT de wereld in te roepen.

De actie wordt georganiseerd door:
Stichting Rondgang (Broodje Poep), Stichting Symphony of Soils, AERES MBO
en wordt ondersteund door:
Living Lab Fryslân, Friese Milieu Federatie en Vereniging Circulair Friesland.